Verdens nordligste restaurant – Svalbard 78° N
Vi har lige haft en lang (og mørk) weekend på Svalbard – hvilket er en helt fantastisk oplevelse. Det er første gang vi ikke har set ”lyset” i fire døgn – og når man taler om at der er helt mørkt i vintermånederne på Svalbard – så er det helt rigtigt. Det er nat, nat og atter nat.
Den nordligste destination man kan flyve til med almindelig rutefly er Longyearbyen på Svalbard – så derfor tillader jeg mig at kalde dette en anmeldelse af verdens nordligste restaurant – uden dog at være 100% sikker på at det er rigtigt.
På Svalbard lever man primært at forskning og turisme – og derfor er der en del restauranter i forhold til befolkningstallet. I Longyearbyen bor der 2.000 mennesker og total på Svalbard er populationen på 2.500 – der er lige så mange isbjørne på Svalbard som der er mennesker 🙂
Foruden at huse kongen af Arktis (isbjørnen) er det også på Svalbard at julemanden bor (det er dog ikke enighed om dette), men i Longbyerbyen står der er kæmpe stor og rød postkasse – og skriver man til julemanden, er det her brevet havner.
Nå – men dette skal jo egentlig handle om mad. Som sagt er der en del restauranter i Longyearbyen i forholds til populationen, hvilket betyder 7-8 restauranter – så det er overskueligt. Restauranterne findes i forskellige prisklasse, så her er lidt at vælge imellem.
Min første anbefaling er Kroa – og der er to grunde til denne anbefaling. Dels er det et super hygge sted – lidt rustik indrettet med træbord og bænke, væggene er beklædt med drivtømmer (der er ingen træer på Svalbard) og så ligger der sælskin på borde og bænke. Desuden er køkkenet også rigtig godt – her er tale om veltilberedt bistromad. Man kan få det helt traditionelle, og ikke så nordiske, som burger og pizza, men der er også nogle mere spændende retter på menukortet. Her vil jeg slå et slag for klipfisk – som mange måske rynker på næsen af. Men det er kun fordi man ikke har smagt det.
Klipfisk er saltet og tørret fisk fremstillet af torsk, hvor saltningen er med til at give en fast stuktur på kødet. Navnet klipfisk kommer af, at fisken tidligere blev lagt ud på klipperne for at tørre.
På Kroa serveres klipfisken med grillet paprika, squash, bagt løg og kartoffelmos. Mums ……
Ellers synes jeg at man skal smage nogle sjove og anderledes ting som f.eks. rensdyr, hval og sæl. Menuerne rundt omkring ændres løbende, så man kan lige tjekke udvalget. I denne weekend faldt valget på restauranten på Radisson – hvor man til hovedret kunne få en ”Taste of Arktis” – hvilket betød, rensdyr, sæl og hval som blev serveret med kartoffelfondant, en glace og lidt garniture. Tallerkenens vinder var uden sammenligning rensdyr – det er super godt og mørt. Rødt kød når det er allerbedst 🙂
Både sæl og hval var noget anderledes en jeg havde forestillet mig. Jeg havde en forventning om at de ville smage lidt som fisk – ala tun. Men det er meget mere som ”kød”. Hvis vi starter med sælen – så er det som et stykke oksekød men mere rustikt i kødfibrene og en anelse sejt. Dog har sælen en eftersmag af havvand – hvilket godt kan spore ens smagsløg ind på at vi har med et havdyr at gøre.
I modsætning til sælen var hvalkødet ikke gennemstegt – men fint rosa i midten. Både struktur og smag peger i retningen af vildtkød.
Alt i alt et sjovt og anderledes måltid – med renen som vinder.
Category: Anmeldelser