Varme hveder (hvedeknopper)
Denne opskrift har jeg tyvstjålet fra Claus Meyer – men den er super god, og derfor gengiver jeg den gerne her på bloggen. Jeg synes denne opskrift bliver specielt godt på grund af fordejen – som laves dagen før. Det giver en rigtig dejlig brødsmag i hvedeknopperne og lidt mere fylde i forhold til mange af de hvedeknopper man kan købe i supermarkederne.
Hvederne tager lidt tid at bage fordi de skal hæve af flere omgange. Men man kan med fordel bage dem i forvejen og så lægge dem i fryseren indtil det bliver St. Bededag. Inden servering skal de bare tø om og ristes – så er de helt som friskbagte.
Ingredienser
- 200 g mel
- 2 dl vand
- 10 g gær
- 2½ dl lunkent vand
- 2½ dl lunken mælk
- 20 g gær
- 2 æg
- 15 g havsalt
- 50 g rørsukker
- 1 tsk. kardemomme
- ca. 1–1,2 kg hvedemel
- 50 g blødt smør
Fremgangsmåde
Alle ingredienserne røres sammen til en løs dej. Lad derefter dejen stå i køleskabet i ca. 24 timer.
Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og hvedemel.
Tilsæt fordej.
Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden.
Lad dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.
Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.
Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200° eller på en brødrister.
Spis hvedeknopperne nyristede med koldt smør og hjemmelavet syltetøj.
http://madtanker.dk/opskrifter/varme-hveder-hvedeknopperCategory: Brød, Opskrifter