Varme hveder (hvedeknopper)

| maj 10, 2014 | 0 Comments

Denne opskrift har jeg tyvstjålet fra Claus Meyer – men den er super god, og derfor gengiver jeg den gerne her på bloggen. Jeg synes denne opskrift bliver specielt godt på grund af fordejen – som laves dagen før. Det giver en rigtig dejlig brødsmag i hvedeknopperne og lidt mere fylde i forhold til mange af de hvedeknopper man kan købe i supermarkederne.

Hvederne tager lidt tid at bage fordi de skal hæve af flere omgange. Men man kan med fordel bage dem i forvejen og så lægge dem i fryseren indtil det bliver St. Bededag. Inden servering skal de bare tø om og ristes – så er de helt som friskbagte.

Hvedeknopper

Varme hveder - ca. 20 stk.

Varme hveder - ca. 20 stk.

Ingredienser

    Fordej - dagen før:
  • 200 g mel
  • 2 dl vand
  • 10 g gær
  • Hvedeknopper:
  • 2½ dl lunkent vand
  • 2½ dl lunken mælk
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 15 g havsalt
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • ca. 1–1,2 kg hvedemel
  • 50 g blødt smør

Fremgangsmåde

Fordej:

Alle ingredienserne røres sammen til en løs dej. Lad derefter dejen stå i køleskabet i ca. 24 timer.

Hvedeknopper:

Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og hvedemel.

Tilsæt fordej.

Ælt dejen sammen – enten i skålen med en flad grydeske eller i røremaskinen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen, det tager ca. 5–6 minutter på maskinen, lidt længere tid i hånden.

Lad dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.

Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200° eller på en brødrister.

Spis hvedeknopperne nyristede med koldt smør og hjemmelavet syltetøj.

http://madtanker.dk/opskrifter/varme-hveder-hvedeknopper

Category: Brød, Opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *