Æble-is med timian og mandelbrud

| oktober 11, 2013 | 0 Comments

Æble og timian er en klassisk kombination i det salte køkken – men kombinationen fungerer også rigtig godt i en dessert.

Æbleis laves på en base af æblekompot – og her man jo vælge at lave rigeligt, når man alligevel er i gang, så er der også til en gammeldags æblekage eller bare lidt kompot til yoghurten eller på brødet om morgenen.

Den aromatiske og krydrede smag fra timian giver en fin balance til isen. Der er selvfølgelig forskel i smagen og duft på de forskellige typer at timian (der findes over 300 forskellige slags), men de to mest almindelig her i Danmark er Thymus vulgaris, som vi i Danmark kalder havetimian eller citrontimian. Begge varianter går fint her.

Timian har fået sit danske navn efter det græske ord thymus, som betyder mod eller livskraft. Urten har desuden en bakteriedræbende virkning og er derfor blevet brugt i folkemedicin. Og vi ved jo alle at ”a apple a day keeps the doctor away” – så nu behøver vi vel egentlig ikke flere undskyldninger for at lave denne dessert her i weekenden 🙂

Godt fornøjelse, god weekend og velbekomme !!!

Æbleis

Æble-is med timian og mandelbrud

Ingredienser

    Dessert til ca. 4 personer
  • Æble is:
  • 600 g æbler (f.eks. cox orange)
  • 1 dl vand
  • 100 g lys rørsukker
  • 4 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 125 g piskefløde
  • 125 g mælk
  • Saft af ½ citron
  • 1 stang vanilje
  • Timianolie:
  • 1 dl neutral olie
  • 15 kviste timian
  • Æblehonning:
  • 1 æble
  • 10 kviste timian
  • 3/4 dl honning
  • Mandelbrud (ca. 12 stk.):
  • 100 g sukker
  • 100 g fint malede mandler
  • 3 æggehvider
  • 1 tsk. kanel

Fremgangsmåde

Æble is:

Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Kom æbler, vand og sukker i en gryde og kog det ved svag varme i ca. 15 minutter. Æblerne skal være møre. Blend æblerne til en ensartet masse og lade den køle af. Ønskes en glat iscrem presses æblemosen igennem en sigte. Bruges æblemosen uden at den sigtes vil der kommer små æbleklumper i isen.

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en luftig masse. Tilsæt mælk, piskefløde, citronsaft og æblemassen, og rør det sammen.

Kør derefter cremen i ismaskine. Eller hæld cremen i en metalform, som stilles i fryseren. Rør et par gange i cremen under indfrysningen så den ikke krystallisere.

Timianolie:

Varm olien op til 70 C og hæld den over timianen. Lad olien trække på køl i minimum 1 døgn. Olien kan holde sig i lang tid.

Æblehonning:

Skær æblerne i små tern. Varm honningen op i en gryde sammen med timiankvistene. Kom æbletern i et glas og hæld honning / timian over.

Sæt æbleternene på køl et døgns tid.

Mandelbrud:

Pisk æggehviderne stive. Vend sukker, fint malede mandler og kanel i. Smør mandelmassen ud på bagepapir på en bageplade i en firkant på ca. 20 x 30 cm. Bag mandelbunden i ovnen ved 175 C i ca. 20 minutter.

Skær mandelmassen ud i trekanter mens den stadig er varm. Fordel trekanterne på bagepladen og bag dem yderligere 30 min v. 120 C varmluft.

Køl mandelbrudene af på en bagerist og når de er helt kolde kan de kommes i en kagedåse.

Ved anretning kommes lidt æblehonning på tallerkenen. Fordel is og mandelbrud over og hæld til sidst et par dråber timianolie over isen.

http://madtanker.dk/opskrifter/aeble-med-timian-og-mandelbrud

 

Category: Desserter, Is, Opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *