Pebernødder

| november 29, 2013 | 0 Comments

Jeg kom til at tænke på, hvorfor bager vi egentlig pebernødder til jul. Og heldigvis kan man jo google alt – så man kan blive lidt klogere.

Som så mange andre af vores juletraditioner, har vi også fået pebernødden fra tyskland – hvor den hedder Pfeffernüssen. Pebernødden er formentlig kommet til Danmark i starten af 1700-tallet – og at denne lille jule småkager har fået navnet nød, er jo egentlig helt logisk når vi ser på både farve, form og størrelse. I følge wikipedia bagte man i gamle dage pebernødden helt uden nogen for for hævemiddel, hvilket gjorde dem særdeles hårde. De blev som regel bagt som afslutning på brødbagningen, i den store bageovns eftervarme.

Pebernødder

Pebernødder

Ingredienser

  • Mange - jeg har ikke talt dem :-)!
  • 125 g smør
  • 125 sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk. natron
  • ½ tsk. ingefær
  • ¾ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. kanel
  • 1 knsp. hvid peber
  • 275 g mel

Fremgangsmåde

Sukker og smør røres sammen, ægget tilsættes. Krydderierne og natron blandes i melet og æltes sammen med sukkerblandingen.

På et melet bord rulles dejen ud i fingertykke pølser, som skæres ud i småstykker på ½-2 cms længde, alt efter hvor små eller store man ønsker sine pebernødder. Vær opmærksom på, at de hæver en del under bagningen.

Pebernødderne trilles runde i håndfladerne og lægges på bagepapir.

Bages ved 200° i 10-12 minutter.

http://madtanker.dk/opskrifter/pebernodder

Category: Jul, Opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *