Pebernødder
Jeg kom til at tænke på, hvorfor bager vi egentlig pebernødder til jul. Og heldigvis kan man jo google alt – så man kan blive lidt klogere.
Som så mange andre af vores juletraditioner, har vi også fået pebernødden fra tyskland – hvor den hedder Pfeffernüssen. Pebernødden er formentlig kommet til Danmark i starten af 1700-tallet – og at denne lille jule småkager har fået navnet nød, er jo egentlig helt logisk når vi ser på både farve, form og størrelse. I følge wikipedia bagte man i gamle dage pebernødden helt uden nogen for for hævemiddel, hvilket gjorde dem særdeles hårde. De blev som regel bagt som afslutning på brødbagningen, i den store bageovns eftervarme.
Ingredienser
- Mange - jeg har ikke talt dem :-)!
- 125 g smør
- 125 sukker
- 1 æg
- 1 tsk. natron
- ½ tsk. ingefær
- ¾ tsk. kardemomme
- ½ tsk. kanel
- 1 knsp. hvid peber
- 275 g mel
Fremgangsmåde
Sukker og smør røres sammen, ægget tilsættes. Krydderierne og natron blandes i melet og æltes sammen med sukkerblandingen.
På et melet bord rulles dejen ud i fingertykke pølser, som skæres ud i småstykker på ½-2 cms længde, alt efter hvor små eller store man ønsker sine pebernødder. Vær opmærksom på, at de hæver en del under bagningen.
Pebernødderne trilles runde i håndfladerne og lægges på bagepapir.
Bages ved 200° i 10-12 minutter.
http://madtanker.dk/opskrifter/pebernodderCategory: Jul, Opskrifter