Svensk inspireret rugbrød
Det meget mørke danske rugbrød er ikke så kendt i Sverige. Her spiser man en både lysere og sødere variant, men stadig med rigeligt rugmel.
Her har jeg prøvet at ramme en svensk stil i rugbrødet – ud fra dette glimrende udgangspunkt på Brødet.dk – modificeringerne er primært baseret på vores egne erfaringer med hvad svenskerne putter i deres hjemmebagte rugbrød – den oprindelige opskrift er bestemt også værd at prøve.
Brødet holder sig fint i nogle dage hvis det opbevares i et let fugtigt viskestykke, men holder sig ikke ligeså godt som et traditionelt dansk rugbrød
Ingredienser
- 20/25 gram gær - en halv pakke ...
- 2,5 dl aktiv våd surdej
- 1 dl mælk
- 450 gram rugmel
- 75 gram knækkede rugkerne
- 175 gram fuldkorns speltmel
- 75 gram skräddmjöl (svensk meltype på ristet havre - kan udelades)
- 100 gram honning, meget gerne en kraftig efterårshonning
- 33 cl. mørk øl - gerne en porter
- 20 gram salt
- 3 spsk olie
- 100 gram hvedemel
Fremgangsmåde
Alle ingredienserne undtagen hvedemelet æltes godt igennem - gerne på en køkkenmaskine. Dejen er ganske våd.
Stilles til hævning et ikke alt for lunt sted i 24 timer
Æltes igennem igen og der tilsættes lidt ekstra mel - de 100 gram hvedemel. Tilsæt melet lidt af gangen til den rigtige konsistens er der. Dejen skal være våd, men må ikke klistre alt for meget.
Dejen hældes i en passende form - brødet på billedet er bagt i en gryde da det var hvad vi lige havde ved hånden - og sættes til hævning i ca. 2 timer mere.
Bages i 15 min ved hård varme - 230 - 270 grader alt efter hvad din ovn kan klare - derefter ved 200 grader i ca. 1 time.
http://madtanker.dk/opskrifter/svensk-rugbrodCategory: Brød, Opskrifter