Æblesmør
Navnet er lidt misvisende – for det indeholder ikke smør. Æblesmør er egentlig en indkogt æblemarmelade som koger så længe at sukkeret karamelliserer. Samtidig er æblesmør ofte smagt til med mange forskellige krydderier – den jeg laver er med både ingefær, allehånde, kanel og citron.
Æblesmør kan bruges som marmelade på et stykke brød, på yoghurten om morgenen, på pandekager eller i desserter etc.
Ingredienser
- 600 g æbler (f.eks. cox orange eller et andet sødt æble)
- 4 dl vand
- 50 g moscovadosukker
- 100 g lys rørsukker
- 1/2 tsk. allehånde
- 1 tsk. kanel
- 25 g revet ingefær
- 10 stk. nelliker
- 1 citron - saft og skal
- Salt
Fremgangsmåde
Skyld æblerne og skår dem i både (de behøver ikke blive skrællet og kærnehuset må godt vær med). Kom æbler, vand og halvdelen af sukkeret (både moscovadosukker og lys rørsukker) samt krydderierne i en gryde.
Kog æblerne op og lad dem simre til de er blevet til mos. Det tager ca. 15 min. afhængigt af hvilken æblesort der anvendes.
Hæld æblemosen gennem en sigte - få se meget æblemos med igennem sigten som muligt. Det tager lidt tid og kræver lidt knofedt - men det er anstrengelserne vær.
Kog nu æblemosen, den sidste halvdel af sukkeret sammen med citronsaft og skal i ca. 1 1/2 time. Æblemosen skal koge ind og blive lidt karamelliseret, dvs. tyk og mørk. Til sidst smages til med et lille nip salt.
Hæld æblesmørret på rengjorte og skoldede glas.
https://madtanker.dk/opskrifter/aeblesmorhttp://madtanker.dk/wp/wp-content/plugins/ziplist-recipe-plugin/zlrecipe-placeholder.png
Category: Opskrifter, Tilbehør