Honningkagebomber
Sidste år fik vi omkring 100 kg honning ud af de 3 bistader, vi har i haven – og mon ikke vi får noget tilsvarende i år. Så der skal altså spises noget honning. Honningkagehjerter til jul er selvfølgelig en klassiker,men der er faktisk ingen grund til kun at spise honningkager til jul. De fungere fint hele året – her bruger jeg samme opskrift som på honningkagehjerterne, men kagerne stikkes ud i runde kager og lægges sammen to og to med smørcreme og syltetøj imellem. Og så selvfølgelig mørk chokolade på toppen.
Ingredienser
- 500 g honning
- 500 g hvedemel
- 2 æggeblommer
- 10 g hjortetaksalt
- 1 kg honningkagefordej (svarer til den portion, som er lavet)
- 10 g potaske
- 5 g stødt kanel
- 5 g stødt ingefær
- 5 g stødt nellike
- 125 g flormelis
- 2 spsk kogende vand
- 250 g smør
- Marmelade - jeg har brugt æblesmør (opskriften findes også her på bloggen)
- 200 g mørk chokolade til overtræk
- Evt. Lidt hakkede pistacienødder og tørred hindbær til pynt
Fremgangsmåde
Varm honningen op til 40 - 50 C i en gryde. Tilsæt hvedemel og ælt det godt sammen. Kom fordejen i en beholder med tætsluttende låg og stil det et køligt og mørkt sted, f.eks. i en kælder. Her skal fordejen stå og hygge sig i mindst 1 måned.
Når du finde fordejen frem fra kælderen (eller hvor du nu har valgt at opbevare den), så er den stenhård – men fortvivl ikke, sådan skal den være. Den bliver blød igen når potasken tilsættes.
Kom æggeblommerne i en skål, og rør hjortetaksalten godt ud heri.
Rør potasken ud i et par skefulde vand det kan godt blive lidt varmt.
Bland nu æggeblommerne og potasken i fordejen. Langsomt begynder fordejen at blive blød igen, men det tager tid. Lad det stå lidt og prøv så at dele dejen med en grydeske etc. Det er en løbende proces som godt kan tage en times tid hvor man går til og fra dejen. Man kan med fordel også rive fordejen på et råkostjern inden den blandes sammen med æg og potaske, så går processen lidt hurtigere.
Når fordejen er så blød at man tør komme den i røremaskinen (uden at denne brænder sammen) tilsætter man også kanel, ingefær og nelliker. Dejen æltes nu godt sammen på røremaskine (det kan selvfølgelig også gøres i hånden). Ælt ca. 3 minutter på lave hastighed og 3 minutter på fuld power.
Rul dejen ud på et melet bord, til den er ca. 4 mm tyk, og stik ud med et glas eller en kageudstikker. Det nemmeste er at bruge en udstikker da dejen er lidt tyggegummiagtig. Lav så mange honningkager som muligt – der bliver ca. 50 stk. afhængigt at størrelsen.
Fordel honningkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir og drysset med lidt mel. Kagerne hæver en del under bagning, så der skal være godt plads imellem dem.
Bag kagerne i 8–10 minutter ved 180°. Mærk forsigtigt på kagerne, om de er færdigbagte – det gør du ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen - og efterlader det et aftryk af fingeren, skal honningkagen bage lidt mere. De skal ikke være hårde, men fingeraftrykket skal forsvinde i løbet af et par sekunder.
Afkøl kagerne på en bagerist. Honningkagerne bliver hårde når de er kølet af, men efter et par dage i køleskabet bliver de lækre og bløde igen. Når honningkagerne er kolde, kommes de i en kagedåse. Kom et fugtigt klæde over og sæt låget på dåsen. Honningkagerne skal nu stå 3-4 dage i køleskabet før de er spise klare.
Nu er honningkagerne næsten klar til at blive spist – de skal bare lige lægges sammen med smørcreme og syltetøj, samt have lidt chokolade på toppen.
Smelt chokoladen over vandbad eller i en chokoladesmelter og pensel halvdelen af kagerne med chokoladen. Pynt evt. med lidt hakkede pistacienødder og tørret hindbær mens chokoladen stadig er våd.
Mens chokoladen stivner kan man lave smørcremen. Rør flormelis og kogende vand sammen til en glasur. Kom smøret i (skal være blødt) og rør det sammen til en jævn og glat crem.
Kom nu smørcremen på den anden halvdel af honningkagerne og derefter et lag syltetøj. Placer en chokoladebeklæde top på hver kage.
Velbekomme !!!
https://madtanker.dk/opskrifter/honningkagebomberCategory: Kager, Opskrifter