Rabarbersaft med hindbær og ribs

| juni 7, 2013 | 0 Comments

De mange rabarber skal jo bruges – og denne gang er det ikke engang dem fra køkkenhaven i år, men alle dem fra sidste år, som endnu ikke er blevet spist – i alt 4 kg. Derfor lavede jeg en omgang rabarbersaft med hindbær og ribs. Saften kan drikkes som almindelig saftevand, fortyndet 1:4, eller bruges som rabarbersuppe med en omgang hjemmelavet vaniljeis og gode danske jordbær. Serverer jeg den som suppe fortynder jeg ikke saften.

Rabarbersaft

Rabarbersaft med hindbær og ribs

Ingredienser

    5 liter færdig saft
  • 4 kg rabarber
  • 1 kg ribs
  • 1 kg hindbær
  • 1,6 kg sukker (300 g sukker per kg saft)
  • Non oxalsyre
  • Atemon

Fremgangsmåde

Kom bærrene i en saftkoger. Vand i den nederste del (den må ikke løbe tør for vand under kogningen) og bær i den øverste del. Midterdelen bliver stille og roligt fyldt med saft. Efter ca. 20 minutter begynder saften at løbe og du kan begynde at tappe saft. Fortsæt med at koge saften til der ikke kommer mere saft. Her tog det ca. 2 timer, hvor jeg løbende tappe saften. Sluk for saftkogeren og lad saften køle ned, mens der fortsat vil løbe lidt saft ned i saftdelen.

Når alt saften er tappet vejers saften for at finde den rigtige mængde sukker. I dette tilfælde fik jeg 4,8 kg saft, og her tilsatte jeg 1,6 kg sukker. Giv saft, sukker og non-oxalsyre et opkog og lad koge i ca. 2 minutter. Non-oxalsyre tilsættes som anvist på flasken. Lad saften køle lidt ned og tilsæt så lidt atamon (atamon mister sin effekt hvis der kommer over 100 C, så derfor skal temperaturen lige lidt ned på saften før atamonen tilsættes).

Hæld saften på rengjorte og skoldede glas. Når saften skal drikkes fortyndes den med 1/4 del saft og 3/4 vand - alt efter smag og behag.

PS: Saften kan også laves uden saftkoger - så er det blot af koge bærrene i en gryde (evt. sammen med lidt vand) i ca. 25 min. Derefter hældes den gennem et klæde og saften koges op med sukker og non-oxalsyre. Hældes på flaske som beskrevet ovenfor. Fordelen ved at bruge en saftkoger i stedet for en gryde er, at det er lettere at tappe saften via tappeslangen og desuden får man lidt mere saft ud af bærrene.

https://madtanker.dk/opskrifter/rabarbersaft-med-hindbaer-og-ribs

Category: Drikke, Opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *