Æblemost

| november 3, 2013 | 0 Comments

Vi har mange gamle æbletræer i vores have, af lidt blandede sorter, og derfor kastede vi os over hjemmelavet æblemost for nogle år siden. Det er en rigtig god måde at få brugt alle nedfaldsæblerne på – og efter stormen i mandags er der jo en del. Heldigvis fik vi også plukket æble i sidste weekend, så der står nu flere kasser med spiseæbler i garagen 🙂

Vi købte et mosteri hos Dansk hjemme produktion (web butik) hvor man kan købe en komplet mostpresse fra 2.000 DKK. Vi valgte en lidt større model, så den kostede ca. 3.000 DKK. Der findes flere forskellige forhandlere, så det er bare at undersøge markedet lidt.

Hjemmelavet æblemost smager fantastisk, og kan også smage meget forskelligt afhængigt af hvilke æblesorter man benytter. Vi laver primært blandet æblemost af den simple grund, at vi laver æblemost, når vi har tid, og så tager vi bare alle de nedfaldsæble, vi har på det givne tidspunkt. Så en ret pragmatisk tilgang til projektet.

Generelt kan man sige at tidlige augustæble, er lidt mere mild og ”kedelige” i smagen end efterårsæblerne, men selv en æblemost lavet på augustæbler smager meget bedre end en liter Rynkeby. Vores favorit er dog Cox æbler, hvor vi typisk laver enkelt-træs most, hvilket er dette vi har gjort i denne weekend. Mosten bliver meget sød, næste pæreagtig i smagen.

1. Klargøring af æbler
Skyld æblerne og skær råd og stødpletter fra. Skær æblerne i kvarte, så er de nemmere at få igennem kværnen.

Æblemost 1

2. Findeling af æbler
Til findeling af æbler bruges en æblekværn – den minder lidt om en persillekværn i stor udgave. Kom de kvarte æbler i tragten, og så er det ellers i gang med at dreje på håndsvinget. Det nemmeste er at placere tragten over pressen, så æblepulpen kommer direkte ned i pressen.

Æblemost 3

Æblemost 4

3. Presning af æbler
Når pressen er fyld op med æblepulp er man klar til at presse. Kom trykpladen over æblepressen / pulpen og så skal der igen drejes – denne gang er det bare et andet håndsving. Nu begynder æblemosten stille og roligt at løbe fra pulpen. Når man ikke kan dreje håndtaget mere, kan man lige lade pressen står i nogle minutter, så man er sikker på at få alt saften med. Ellers er det nu at tømme pressen og så gå i gang med næste presning.

Æblemost 5

4. Tapning og opbevaring af most
Når æblemosten er klar skal den hældes på flaske. Hvis man ikke pasteuriserer mosten kan den holde sig 4-5 dage i køleskabet. Man kan også komme æblemosten på plastflasker (de skal ikke fyldes helt op) og komme dem i fryseren.

Vi plejer at pasteurisere mosten, hvor vi varmer den op til max 80 grader. Det kan gøres i en stor gryde,  hvis man ikke har en elektrisk pasteuriseringsgryde. For at æblemosten kan holde sig er hygiejnen meget vigtig. Rengør flaskerne meget grundigt og skold dem med kogende vand. Vi har på det sidste haft lidt problemer at der kommer mug i æblemosten, så denne gang har vi efter skoldning skyllet flaskerne i husholdningssprit. Så nu må vi se hvordan det går.

I dag har vi lavet 18 flakser æblemost og for nogle uger siden lavede vi 14 flasker – så nu har vi til et stykke tid 🙂

Category: Udstyr, Uncategorized

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *