Øl og æble braisserede svinekæber
Rigtig mange danskere har heldigvis opdaget hvor fantastisk et stykke kød svinekæber – helt utrolig smagfulde og møre. Desværre har det også betydet at svinekæber ikke er lige så billige som de var engang – ja, det er jo efterhånden et af de dyreste stykker kød på en gris. Svenskerne på den anden side har omvendt ikke opdaget svinekæber endnu, hvilket på den ene side gør at de er rigitg svære at få fat i, på den anden side at de fortsat er rigtig billige. Vi har nu lavet en aftale med vores lokale mikroslagteri i Sverige om at de lægger svinekæber fra deres økologiske Linderødssvin til side og vi kan købe dem til under halv pris – lækkert!
Jeg foretrækker at tilberede dem på ret traditionel vis – det vil sige som braiserede med mørk øl og æble og servere med et lidt groft tilbehør – her med kartoffel/sellerimos med hakkede ramsløg – en vidunderlig simreret.
P.S. Andre dyr har også kæber – og de smager også rigtig godt …
Ingredienser
- Svinekæber - beregn 2-3 pr. person
- 1/2 liter porter
- 1/2 liter æblejuice - en god en og gerne med megen syrlighed
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 1/4 knoldselleri
- Chili - jeg bruger 2 i mellemstyrke
- Laurbærblade
- Æbleeddike
- Honning
Fremgangsmåde
Svinekæberne skal renses, det vil sige at den hinde der sidder på dem skal skæres bort
Svinekæberne brunes i halvt smør/halvt olie
Grøntsagerne tilsættes - blot skåret i grove stykker
Krydr med peber - ikke salt endnu - laurbærblade, chili og evt. lidt anis
Hæld porter og æblejuice. Hvis æblejuicen ikke er specielt syrlig tilsættes lidt æbleeddike
Lad simre i 1½ - 2 timer eller tilbered dem i en trykkoger hvor de skal have ca 45 min
Tag kæberne op og reducer saucen til ca 1/3
Tilsæt en stor spiseskefuld æbleeddike og en lille spiseske honning og reducer yderligere - indtil det begynder at blive sirupsagtig i konsistensen
Server gerne med kartoffelmos eller lignende
https://madtanker.dk/opskrifter/kodretter/ol-og-aeble-braisserede-svinekaeberCategory: Kødretter