Semlor – svenske fastelavnsboller

| marts 5, 2014 | 0 Comments

Der er desværre gået lidt lang tid siden vi sidst har præsenteret jer for nye opskrifter. Meget andet har taget vores tid og kreativiteten i køkkenet har ikke helt været så høj som den skulle have været.

Men i weekenden var det Fastelavn og da vi var i Sverige blev årets fastelavnsboller af den svenske slags – som kaldes semlor – og som de i øvrigt går væsentligt mere op i end vi gør i vores fastelavnsboller. En semle er egentlig bare en almindelig bolle der i stedet for at blive serveret med smør og syltetøj bliver udhulet og fyldt. I vores version er der både mandelmasse, creme og flødeskum i, men de kan fås med mange varianter af fyld.

Udgangspunktet er som nævnt en almindelig bolle, men for at give den lidt ekstra smag har vi brugt både kardemomme (som i så meget svensk bagværk) og skrädmjöl (ristet havre).

For en god ordens skyld; Mandelmassen kan snildt skiftes ud med marcipan.

Semlor

Semlor – svenske fastelavnsboller

Ingredienser

    Boller
  • 500 gram hvedemel
  • 50 gram skrädmjöl
  • 100 gram hvidt sukker
  • 100 gram smør
  • 1 æg (mellem-stor)
  • 20 gram kardemumme
  • 80 gram aktiv våd surdej
  • Mandelmasse
  • 100 gram smuttede mandler
  • 100 gram sukker
  • ½ dl vand
  • Creme
  • 2 dl mælk
  • ½ dl fløde
  • 1 vaniliestang
  • 1 æg
  • 1 æggeblomme
  • 1 spiseske hvedemel
  • Fløde til flødeskum
  • Smør til mandelmassen

Fremgangsmåde

Boller

Alle ingredienserne til bollerne æltes sammen - gerne på røremaskine - til en god elastisk dej.

Stil dejen til side i ½-1 time

Del dejen i 8 og form til boller - de må gerne være lidt høje i det

Dejen stilles til hævning ved stuetemperatur i 8-10 timer under et fugtigt klæde

Bages 13-15 minutter ved 200 grader - fugt bollerne med lidt vand inden bagning

Mandelmasse

Mandlerne koges i et par minutter og smuttes

Vand og sukker varmes op til 118 grader (ja, det skal være rimeligt præcist for at få den helt rigtige konsistens - har du ikke et sukkertermometer så lad det koge i 5 min)

Mandlerne kommes i en blender og blendes mens siruppen langsomt hældes i. Blend til du synes konsistensen er rigtig

Creme

Mælk og fløde koges op med vanilien

Imens piskes æg, æggeblomme og mel

Lidt af mælken piskes ned i ægget

Herefter piskes ægget ned i resten af mælken mens det bringes i kog igen

Kog i ca et minut mens der piskes

Anretning

Skær toppen af bollerne og tag mest muligt af krummen ud. Bland mandelmassen med krummen fra en enkelt af bollerne og 50 gram smør.

Placer en klump mandelmasse i midten af hver bolle. Fyld op med creme rundt om og sprøjt med flødeskum.

Afslut med den afskårne top drysset med lidt flormelis

https://madtanker.dk/opskrifter/semlor-svenske-fastelavnsboller

Category: Kager, Opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *