Semlor – svenske fastelavnsboller
Der er desværre gået lidt lang tid siden vi sidst har præsenteret jer for nye opskrifter. Meget andet har taget vores tid og kreativiteten i køkkenet har ikke helt været så høj som den skulle have været.
Men i weekenden var det Fastelavn og da vi var i Sverige blev årets fastelavnsboller af den svenske slags – som kaldes semlor – og som de i øvrigt går væsentligt mere op i end vi gør i vores fastelavnsboller. En semle er egentlig bare en almindelig bolle der i stedet for at blive serveret med smør og syltetøj bliver udhulet og fyldt. I vores version er der både mandelmasse, creme og flødeskum i, men de kan fås med mange varianter af fyld.
Udgangspunktet er som nævnt en almindelig bolle, men for at give den lidt ekstra smag har vi brugt både kardemomme (som i så meget svensk bagværk) og skrädmjöl (ristet havre).
For en god ordens skyld; Mandelmassen kan snildt skiftes ud med marcipan.
Ingredienser
- 500 gram hvedemel
- 50 gram skrädmjöl
- 100 gram hvidt sukker
- 100 gram smør
- 1 æg (mellem-stor)
- 20 gram kardemumme
- 80 gram aktiv våd surdej
- 100 gram smuttede mandler
- 100 gram sukker
- ½ dl vand
- 2 dl mælk
- ½ dl fløde
- 1 vaniliestang
- 1 æg
- 1 æggeblomme
- 1 spiseske hvedemel
- Fløde til flødeskum
- Smør til mandelmassen
Fremgangsmåde
Boller
Alle ingredienserne til bollerne æltes sammen - gerne på røremaskine - til en god elastisk dej.
Stil dejen til side i ½-1 time
Del dejen i 8 og form til boller - de må gerne være lidt høje i det
Dejen stilles til hævning ved stuetemperatur i 8-10 timer under et fugtigt klæde
Bages 13-15 minutter ved 200 grader - fugt bollerne med lidt vand inden bagning
Mandelmasse
Mandlerne koges i et par minutter og smuttes
Vand og sukker varmes op til 118 grader (ja, det skal være rimeligt præcist for at få den helt rigtige konsistens - har du ikke et sukkertermometer så lad det koge i 5 min)
Mandlerne kommes i en blender og blendes mens siruppen langsomt hældes i. Blend til du synes konsistensen er rigtig
Creme
Mælk og fløde koges op med vanilien
Imens piskes æg, æggeblomme og mel
Lidt af mælken piskes ned i ægget
Herefter piskes ægget ned i resten af mælken mens det bringes i kog igen
Kog i ca et minut mens der piskes
Anretning
Skær toppen af bollerne og tag mest muligt af krummen ud. Bland mandelmassen med krummen fra en enkelt af bollerne og 50 gram smør.
Placer en klump mandelmasse i midten af hver bolle. Fyld op med creme rundt om og sprøjt med flødeskum.
Afslut med den afskårne top drysset med lidt flormelis
https://madtanker.dk/opskrifter/semlor-svenske-fastelavnsbollerCategory: Kager, Opskrifter